Home

Villrein sykdom

sykdom — Aktuelt — Villrein

 1. Villrein.no - alt om villrein villrein.no - relevant informasjon om villrein Norsk Villreinsenter i samarbeid med Villreinrådet i Norge står bak villrein.no som har som mål å løfte villreinen fra menighet til samfunn
 2. Villrein dør av sykdom fordi de står for tett på Hardangervidda Mange reinsdyrkalver dør av sykdom på Hardangervidda fordi menneskelige aktiviteter presser dem sammen på et for lite område, ifølge veterinær
 3. Villrein dør av sykdom fordi de står for tett på Hardanger­vidda. Mange reinsdyrkalver dør av sykdom på Hardangervidda fordi menneskelige aktiviteter presser dem sammen på et for lite område, ifølge veterinær. NTB . 11. januar 2020
 4. Villrein dør av sykdom fordi de står for tett på Hardangervidda. Mange reinsdyrkalver dør av sykdom på Hardangervidda fordi menneskelige aktiviteter presser dem sammen på et for lite område, ifølge veterinær. NTB. 11. jan. 2020 16:31 - Oppdatert 11. jan. 2020 16:31
 5. I forbindelse med merking av villrein i Nordfjella fant forskere fra Norsk institutt for naturforskning en døende villreinsimle. Denne ble sendt Veterinærinstituttet for undersøkelse. Foreløpige prøveresultater fra obduksjonen viser at simla hadde prionsykdom. På hjortevilt kaller man slik sykdom for Chronic Wasting Disease (CWD). Dette er det første dokumenterte tilfelle av sykdommen i.
Interessant genetisk variasjon hos villrein med skrantesjuke

Villrein dør av sykdom fordi de står for tett på

 1. Mange reinsdyrkalver dør av sykdom på Hardangervidda fordi menneskelige aktiviteter presser dem sammen på et for lite område, ifølge veterinær
 2. Kartlegger sykdom hos hjortevilt . Hovedformålet med HOP er å overvåke og kartlegge ulike sykdommer hos elg, hjort, rådyr, villrein og moskus. HOP skal oppklare årsaker til sykdom hos enkeltindivider og fange opp økt forekomst av sykdommer, eller dødelighet i lokale bestander. HOP er bygd opp rundt fire landsdekkende hovedaktiviteter
 3. Villreinen blir ofte omtalt som fjellets nomade, som er meget betegnende for villreinens måte å bruke leveområdet på. Familie: Hjortedyr, Cervidae Karaktertrekk, vekst og utvikling: Utbredelse I Norge lever villreinen (Rangifer tarandus tarandus) kun i fjellområdene sør for Trøndelag. I tillegg til villreinen på fastlandet har vi også Svalbardrein (Rangifer tarandus platyrhynchus) på.
 4. I dag lever rundt 30.000 villrein i fjella i Sør-Norge. På villrein.no finner du blant annet fakta om villrein, leveområdene, forvaltning og forskning. Hilsen Norsk villreinsenter og Villreinråde
 5. Den alvorlige sykdommen er dermed påvist i 8 av de 23 villreinområdene i Norge. I tillegg har Veterinærinstituttet påvist fotråte i den viltlevende reinstammen i Rendalen. Veterinærinstituttet har en pågående undersøkelse av fotråte hos norsk villrein
 6. Sykdom utgjør generelt en liten andel av alle dødsårsaker i den norske villreinbestanden. I senere tid er imidlertid en alvorlig prionsykdom (CWD/«skrantesyke») diagnostisert hos villrein i Nordfjella. Dette er en smittsom og dødelig sykdom som er nærmest umulig å bekjempe om den får fotfeste
 7. Reindilemmaet i Nordfjella: Slakte 2500 villrein, eller la dødelig sykdom leve - Vi opplever at det er mange bekymringer knyttet til denne sykdommen nå, spesielt der smitte er påvist

Dette er ein omsett og tilrettelagt artikkel om klimaendringar henta frå ei ny og omfattande bok: Reindeer and Caribou - Health and Disease med Morten Tryland og Susan J. Kutz som redaktørar. Fyrste del av artikkelen som kjem her, er forfatta av to forskarar ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, Virve Ravolainen og Åshild Ønvik Pedersen. I denne artikkelen nyttar me reinsdyr. Hva er skrantesjuke og hvordan smitter sykdommen mellom hjortedyr og fra hjortedyr til naturen? Våren 2016 ble det registrert CWD, også kalt skrantesjuke, på villrein i Nordfjella. Det var første tilfelle av sykdommen på reinsdyr og det første tilfellet av denne smittsomme prionsykdommen i Europa Da var det til sammen påvist skrantesyke hos 18 villrein. Høsten 2017 ble det funnet skrantesyke hos ei elgku i Lierne. Det er en annen variant av sykdommen enn hos reinsdyra i Nordfjella, det er den samme varianten som ble påvist hos de to elgene i Selbu i 2016. Den samme varianten er også påvist hos en hjort i Gjemnes og en elg i Finland

Kvalitetsnormen for villrein ble vedtatt i sommer etter flere års arbeid. Norsk villreinsenter og Norsk institutt for naturforsking skal bidra til datainnsamling på flere områder. Det er et omfattende arbeid som ligger foran oss, og vi gleder oss til å ta fatt på jobben sammen med lokale ress Creutzfeldt Jakobs sykdom er en sjelden sykdom, men en ny type ble oppdaget i 1995, en menneskelig variant av kugalskap. Forebyggende tiltak har medført at antall nye tilfeller av denne typen er gått betydelig ned * Sykdommen, som forårsaker store lidelser, er dødelig. Den smitter trolig til andre dyr gjennom kontakt med kroppsvæsker. * Symptomer på skrantesyke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks. dyr som ikke skyr mennesker. * En smittsom variant av sykdommen ble i mars 2016 påvist hos flere villrein i Nordfjella i Norge Fotråte hos villrein har de siste årene hatt en økende forekomst. Den alvorlige sykdommen forårsakes av bakterien Fusobacterium necrophorum, som gir en smertefull betennelse i fotens bløtvev og av og til i ledd og knokkelvev. Veterinærinstituttet kartlegger forekomsten og sykdomsforandringene ved fotråte, og under høstens jakt oppfordres villreinjegerne til å samle inn affiserte.

Hva har kannibaler på Papua Ny-Guinea og norsk villrein til felles? En sykdom så grusom at den er en katastrofefilm verdig Landbruksministeren er fornøyd etter at saneringen av villrein i Nordfjella er over. Sykdommen ble første gang påvist i Europa hos en rein i Nordfjella i Sogn og Fjordane i mars 2016 Nå er det altså tre hele år siden vi fikk denne fullstendig uventede beskjeden: At vi hadde prionsykdommen chronic wasting disease (CWD) på en villrein midt i den norske fjellheimen. En sykdom de færreste hadde hørt om, og som fagfolkene trodde skulle forbli et amerikansk problem For første gang er det påvist skrantesyke hos villrein utenfor Nordfjella. En villreinbukk skutt under jakt på Hardangervidda har fått påvist sykdommen Skrantesjuke som sett hos norsk villrein, er en smittsom prionsykdom som rammer hjortedyr. Sykdommen ble oppdaget i USA på 1960-tallet og er i dag vidt utbredt i Nord-Amerika. Sykdommen ble oppdaget for første gang i Europa da ei reinsdyrsimle i Nordfjella fikk diagnosen våren 2016

Villrein dør av sykdom fordi de står for tett på Hardanger

Ny sykdom påvist hos villrein - Hjorteviltportale

rein - Store norske leksiko

Chronic Wasting Disease - skrantesjuke

Kvalitetsnormen er vedtatt - villrein

Nytt funn av skrantesjuke på villrein i NordfjellaForbudt å fôre rådyr i vinter - HjorteviltportalenFramtidig forvaltning av norske hjortebestandarEn tidsmaskin inn i hjortens historie - HjorteviltportalenBer hjortejegere ta skrantesjukeprøver - HjorteviltportalenHvordan registrere sett hjort på solojaktInformasjon til villreinjegere i NordfjellaSøkkvåte hjorter og jegere på Vasstronda - Hjorteviltportalen
 • Målarbilder halloween skriva ut.
 • Love island folge 1.
 • Kino citydome.
 • Paris region.
 • Bosch performance line cx 500 wh.
 • Mathäser münchen.
 • Bk hengeren.
 • Gorillapod mobil.
 • Sizoweb blå.
 • Sxtn konzert 2018 berlin.
 • Hardangerbunad veske pris.
 • Hva betyr simen på engelsk.
 • Spiserørsbetennelse kreft.
 • Bryce canyon wetter märz.
 • Mathilda restaurant førde.
 • Ridekurs voksne oslo.
 • Navn på muskler i armen.
 • Windows nettbrett.
 • Betale parkering med mobil.
 • Arrangere.
 • Sprüche auf holz selber machen.
 • Priselastisitet økonomi og ledelse.
 • Zdf heute.
 • Bar disco trio hartberg.
 • Styrketrening gravid.
 • Vilka tal är 32 delbart med.
 • Når oppsto livet på jorda ifølge forskerne.
 • Navn på muskler i armen.
 • Beha komfyr bryter.
 • Remix havana.
 • Timalu asker.
 • Buty trekkingowe sprandi.
 • Marius høiby kjæreste.
 • Quasar pulsar.
 • Punk geschichte.
 • Ü30 erding heute.
 • Infp t celebrities.
 • Når åpner xxl i arendal.
 • Vindkraft kostnader.
 • Lunsj solli plass.
 • Top ten memes of 2017.